A(z) ‘ Étkezés ’ kategória arhívuma

A lisztérzékenység / coeliacia/ az európai ember 1%-át érinti, országonként eltérő mértékben /0.4; 2.4 %/ A betegség egy autóimmun folyamat, amit a táplálékban / búza, árpa, zab, rozs / lévő glutén okoz. Az elmúlt időszakban számos tanulmány utalt arra, hogy a glutén bevezetésének időpontja , mennyisége, szoptatással kapcsolatos összefüggése szerepet játszik a lisztérzékenység kialakulásában.
2010.november 11-én született ajánlás szerint a 6 hónapban még kizárólag szopó csecsemőknél a 150-182 nap között a lisztérzékenység megelőzéseként javasolják napi fél, vagy másnaponta egy egész háztartási keksz pép formájában történő adását , amelynek elkészítéséhez lefejt anyatejet, vagy forralt, lehűtött vizet használhatnak.
A 4-6 hónapos korban mesterségesen táplált csecsemőknél a glutén bevezetése történhet kekszpép formájában gyümölcshöz, főzelékhez keverve, vagy a főzelékbe 1 mokkáskanál lisztet használva.
Hangsúlyozandó, hogy a 17 hetes kor előtt bevezetett glutén fokozza a lisztérzékenység kialakulását.

Elhízás

Az egész világon jelentősen megnövekedett a a gyermek- és felnőttkori elhízás aránya. A WHO a kövérséget a világ 10 legjelentősebb egészségügyi problémái közé sorolta. Az elhízás gyakorisága a fejlett országok közül az USA-ban a legmagasabb, az amerikai felnőttek 66 %-a túlsúlyos, melyből 32% elhízott. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor 2010-re 150 millió felnőtt lesz Európában.

Álljon itt néhány ötlet a testsúlycsökkentés elősegítésére: A teljes cikk olvasása