A(z) ‘ Betegségek ’ kategória arhívuma

Lázcsillapítás

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet kiadványa a lázcsillapításról:

A láz gyermekkorban gyakran előforduló, emelkedett testhőmérséklettel járó állapot. A láz nem oka a betegségeknek, csupán kísérő tünete! A láz a szervezet betegséggel szembeni védekezésének részeként akár hasznos is lehet. Megjelenése mégis sokszor aggasztó lehet a szülők/gondviselők számára, ezért gyakran fordulnak ilyenkor az orvoshoz. Szerencsére a lázas állapot az esetek túlnyomó többségében gyorsan és problémamentesen megoldódik, otthoni ápolás mellett is.

A lázas állapot emellett a szervezet számára fokozott folyadékveszteséggel is jár, amit nagyon fontos pótolni a kiszáradás elkerülése céljából!
Rossz általános állapotban levő lázas gyermeknél még a kezelőorvoshoz fordulás előtt célszerű lehet a lázcsillapítás megkezdése. Az időben elkezdett lázcsillapítás sokszor az orvosi vizsgálatot is megkönnyítheti.

Fokozatosan romló általános állapot esetén azonban késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

A láz és a beteg állapotának súlyossága

A magasabb testhőmérséklet odafigyelést igényel. Ugyanakkor a láz mértéke vagy tartóssága legtöbbször önmagában nem alkalmas egy gyermek állapota súlyosságának megítéléséhez. Különösen igaz ez egészen fiatal csecsemőknél!

2009. őszén slágertéma a H1N1 típusú „új influenza” megjelenése. Szükséges, hogy a médiában megjelenő hírrengetegből a fontos és szükséges információkat kiválogassuk, külömben elvesznénk az objektív szakmai információk és a hírlapi kacsák között, ennek elősegítésére áll itt egy rövid összefoglaló a betegségről, tüneteiről és a szükséges hygiénés rendszabályokról, melynek segítségével a megbetegedési kockázat csökkenthető.

Melyek az új típusú influenza tünetei?
A megbetegedés általában az influenza szokásos tüneteivel jár, és szövődmény nélkül, magától gyógyul. A teljes cikk olvasása