A(z) ‘ Életmód ’ kategória arhívuma

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Ezeket a hatásokat emelik ki a különféle reklámok is. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását erősítő összetevőket tartalmaznak. Nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein túladagolás tünetetit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot.

Az energiaitalok túlzott fogyasztása elterjedt a fiatalok körében , miközben egyre többféle, és egyre koncentráltabb termékek kerülnek forgalomba.

Összetételük:

koffein 32 mg/dl  , ami egyenlő 2 dupla kávéban lévő adaggal!!!!!

cukrok: gyorsan felszívódó energiaforrás, koffeinnel együtt gyorsítják az agyi működést

szénsav: felturbózza a koffein és cukrok élénkítő hatását

taurin: aminosav, amely serkentőleg hat az idegrendszerre

A koffein szűkíti a perifériás ereket, az agyi ereket pedig tágítja, így több vér kerül az agyba. Átmenetileg élénkít, felpörget, felgyorsul az anyagcsere,  a kiválasztás, a szívműködés nő, a vérnyomás nő, majd túlfáraszt, mivel nincs plusz tápanyagbevitel.

FONTOS! Ez a folyadék nem izotoniás folyadék, ezért folyadékot von el a szervezettől!

A gyermekek egészségének védelmében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az alábbi felhívást teszi közzé:

- 18 év alatti gyermekeket oktató, ellátó intézmények területén ne értékesítsenek , és ne fogyasszanak ilyen italokat!

-A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt!

-Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya az üdítőitalt víz helyett!

-Az energiaitalok koffeintartalmát a terméken fel kell tüntetni, ha az eléri a 150 mg-ot literenként! A legtöbb forgalomban lévő energiaitalnak koffein tartalma magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávé energiatartalmának.

-Várandós nők, szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt!

-Sporttevékenység során fogyasztott energiaital szívritmus zavarokhoz vezethet.

-Világhálón illegálisan forgalomban lévő energiaitalokhoz is hozzá lehet jutni, melyek a magas koffeintartalmon kívül egyéb egészségre ártalmas összetevőket is tartalmazhatnak.

Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet, az ördögi kör vége egy energiáját vesztett szervezet.

Az egészséges életmód, táplálkozás, rendszeres fizikai aktivitás , és a megfelelő mennyiség alvás biztosítja az IGAZI ENERGIÁT!

A lisztérzékenység / coeliacia/ az európai ember 1%-át érinti, országonként eltérő mértékben /0.4; 2.4 %/ A betegség egy autóimmun folyamat, amit a táplálékban / búza, árpa, zab, rozs / lévő glutén okoz. Az elmúlt időszakban számos tanulmány utalt arra, hogy a glutén bevezetésének időpontja , mennyisége, szoptatással kapcsolatos összefüggése szerepet játszik a lisztérzékenység kialakulásában.
2010.november 11-én született ajánlás szerint a 6 hónapban még kizárólag szopó csecsemőknél a 150-182 nap között a lisztérzékenység megelőzéseként javasolják napi fél, vagy másnaponta egy egész háztartási keksz pép formájában történő adását , amelynek elkészítéséhez lefejt anyatejet, vagy forralt, lehűtött vizet használhatnak.
A 4-6 hónapos korban mesterségesen táplált csecsemőknél a glutén bevezetése történhet kekszpép formájában gyümölcshöz, főzelékhez keverve, vagy a főzelékbe 1 mokkáskanál lisztet használva.
Hangsúlyozandó, hogy a 17 hetes kor előtt bevezetett glutén fokozza a lisztérzékenység kialakulását.

Álljon itt egy vizsgálati eredmény a magyar lakosság egészségtudatosságáról egy TGI felmérés alapján:

Az egészségtudatosság vizsgálatát a TGI kutatására építve végezték el, amely reprezentatív a 14–69 év közötti magyar lakosságra nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint. A TGI kutatáson belül évente 16 000 embert kérdeznek meg. A TGI fogyasztói kutatására épített elemzés lehetőséget nyújt az egészségmegőrzés és életmód témakörök átfogó és mély vizsgálatára. Az egészséggel kapcsolatos kérdések mellett feltárjuk a mindennapi életet meghatározó magatartásformákat, az élet legtöbb területét lefedő vásárlási- és fogyasztási szokásokat, attitűdöket. A teljes cikk olvasása

Elhízás

Az egész világon jelentősen megnövekedett a a gyermek- és felnőttkori elhízás aránya. A WHO a kövérséget a világ 10 legjelentősebb egészségügyi problémái közé sorolta. Az elhízás gyakorisága a fejlett országok közül az USA-ban a legmagasabb, az amerikai felnőttek 66 %-a túlsúlyos, melyből 32% elhízott. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor 2010-re 150 millió felnőtt lesz Európában.

Álljon itt néhány ötlet a testsúlycsökkentés elősegítésére: A teljes cikk olvasása

A dohányzásról

Bizonyára sokan tapasztaljuk környezetünkben az egyre terjedő egészségkárosító szokásokat, gondoljunk csak a dohányzásra. Következményeiről, hatásairól sok-sok adat áll rendelkezésünkre, könyvespolcokat lehetne megtölteni a témával kapcsolatos irodalommal.

Tudjuk, ismerjük, szembesülünk az egészségre gyakorolt hatásaival, de az ellenérvek még sem akadályozták meg a dohányzás térhódítását. A teljes cikk olvasása