Arhívum hónapja: november, 2011

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Ezeket a hatásokat emelik ki a különféle reklámok is. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását erősítő összetevőket tartalmaznak. Nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein túladagolás tünetetit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot.

Az energiaitalok túlzott fogyasztása elterjedt a fiatalok körében , miközben egyre többféle, és egyre koncentráltabb termékek kerülnek forgalomba.

Összetételük:

koffein 32 mg/dl  , ami egyenlő 2 dupla kávéban lévő adaggal!!!!!

cukrok: gyorsan felszívódó energiaforrás, koffeinnel együtt gyorsítják az agyi működést

szénsav: felturbózza a koffein és cukrok élénkítő hatását

taurin: aminosav, amely serkentőleg hat az idegrendszerre

A koffein szűkíti a perifériás ereket, az agyi ereket pedig tágítja, így több vér kerül az agyba. Átmenetileg élénkít, felpörget, felgyorsul az anyagcsere,  a kiválasztás, a szívműködés nő, a vérnyomás nő, majd túlfáraszt, mivel nincs plusz tápanyagbevitel.

FONTOS! Ez a folyadék nem izotoniás folyadék, ezért folyadékot von el a szervezettől!

A gyermekek egészségének védelmében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az alábbi felhívást teszi közzé:

- 18 év alatti gyermekeket oktató, ellátó intézmények területén ne értékesítsenek , és ne fogyasszanak ilyen italokat!

-A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt!

-Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya az üdítőitalt víz helyett!

-Az energiaitalok koffeintartalmát a terméken fel kell tüntetni, ha az eléri a 150 mg-ot literenként! A legtöbb forgalomban lévő energiaitalnak koffein tartalma magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávé energiatartalmának.

-Várandós nők, szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt!

-Sporttevékenység során fogyasztott energiaital szívritmus zavarokhoz vezethet.

-Világhálón illegálisan forgalomban lévő energiaitalokhoz is hozzá lehet jutni, melyek a magas koffeintartalmon kívül egyéb egészségre ártalmas összetevőket is tartalmazhatnak.

Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet, az ördögi kör vége egy energiáját vesztett szervezet.

Az egészséges életmód, táplálkozás, rendszeres fizikai aktivitás , és a megfelelő mennyiség alvás biztosítja az IGAZI ENERGIÁT!

Baba-mama klub

Kedves Kismamák, Anyukák!

2011.11.28-án hétfőn 15.45-től Baba-mama klub lesz az óvodában. Minden érdeklődőt szeretettel várok: Palicsekné Máj Zsuzsanna védőnő